Uradni opremljevalec Teniške zveze Slovenije

INTERVJU: Izjemni Blaž Rola je član elitne osmerice

24. november, 2014

24-letni Blaž Rola je član elitne osmerice, ki je igrala na zaključnem turnirju serije Challenger v Sao Paulu od 19. do 23. novembra.

Ptujčan je letos z veliki koraki stopil na pot najboljših teniških igralcev sveta, nekaj časa pa je že prva violina slovenskega tenisa.

Študenstki teniški prvak leta 2013 je letos prebil led in se za stalno priključil profesionalcem. Letošnjo sezono je osvojil tudi prvi turnir serije ATP Challenger (Gvangžu), v zbirki pa ima tudi nekaj finalov. S 36 zmagami je na 5. mestu, na ATP lestvici pa se nahaja na 81. mestu kot edini Slovenec v TOP100. Posebej je presenetil na letošnjem OP Avstralije. Januarja je v Melbournu debitiral na turnirjih za Grand Slam in takoj prišel preko kvalifikacij do 2. kroga, na poti pa je premagal tudi veliko bolj uveljavljenega Federica Delbonisa. Začel se je spoznavati tudi z ATP turnirji, zmage je poleg OP Avstralije dosegel tudi v Gstaadu, Winston-Salemu in Wimbledonu.

Blaž, prva sezona med profesionalci je bila kar uspešna. Prišel si do prvega naslova in vpisal veliko zmag. Kako bi jo označil?

Zelo dobro. Lahko jo označim s ‘petico’. Če bi mi kdo rekel to januarja, mu verjetno ne bi verjel. Vedel sem, da lahko dobro igram na Challengerjih, toda nisem pričakoval tako dobrih rezultatov. To je bila v bistvu moja prva polna sezona med profesionalci. Nisem vedel kaj na pričakujem. Igral sem tudi nekaj ATP turnirjev in Grand Slame, kar je bilo nekaj novega. Moral sem se hitro privaditi. Nastop v Sao Paulu je nagrada za letošnje leto. Noro. Upam, da končam z dobrim rezultatom.

Kakšna je največja razlika med igranjem tenisa na univerzi in med profesionalci? Videti je bilo, da je bil preskok zate kar enostaven.

No, v bistvu je veliko težje. Največja razlika je pri potovanju, igranju turnirjev po celem svetu. Vsak teden si v drugi državi. Na univerzi je vse blizu, prav tako je za tebe vse poskrbljeno, pa se kar malo razvadiš. Res dobro poskrbijo za igralce. S tabo so trenerji, ekipa,.. Med profesionalci si praktično sam, vse dokler si ne moreš privoščiti trenerja. Soočiš se sam s sabo, kar je toliko težje.

Blaž Rola je na univerzi postal all-around tenisač. V letu 2014 je naredil velik preboj, prejšnji teden pa jebil  tudi udeleženec zaključnega Challengerja v Sao Paulu

Bi nam povedal zgodbo o odločitvi za odhod na univerzo v Ohio.

Ja, to je dolga in zanimiva zgodba. Ko sem končal srednjo šolo nisem hotel igrati tenisa na univerzi. Miselnost v Evropi je drugačna. Ali igraš tenis ali pa študiraš. Slišam sem, da je odhod na univerzo pravzaprav konec tvoje kariere. Odločil sem se, da bom prvo sezono poizkusil med profesionalci. Na začetku sem utrpel nekaj težkih porazov in nisem dobil nobenih točk na dvoranskih turnirjih s hitro trdo podlago, saj sem zrasel na pesku. Začel sem razmišljati, da bi odšel čez lužo. Bil sem v stiku s Tyom Tuckerjem (glavni trener na univerzi v Ohiu). Rekel sem, da pridem na obisk in bom videl kako izgleda. Zaljubil sem se že prvi dan. Nisem mogel verjeti, da nekdo govori tako slabšalno o univerzitetnem tenisu. Fantje tam trdo trenirajo, vse je na zelo visokem nivoju. V moji glavi je bila povsem drugačna slika.

Ali je bil največji faktor za vpis nabiranje izkušenj in izboljšanje igre na trdi podlagi?

S Tyem sva se dogovorila, da ne pridem, če bom na ATP lestvici do konca leta pod 400. mestom. Uredila sva vse papirje. Septembra sem bil že v TOP400 in bila je težka odločitev. Vse točke sem nabral na turnirjih serije Futures, ki so bili na pesku, ne vem, če sem dobil eno na trdi podlagi. Odločitev je padla. Če hočem biti dober pro teniški igralec bom moral znati vihteti lopar tudi na trdi podlagi. To je bil glavni razlog za moj odhod. Če bi moral, bi to naredil še enkrat. Pridobil sem ogromno izkušenj, spoznal veliko dobrih ljudi.

S tvojega vidika, kaj posebnega si naredil, da si izboljšal igro na trdi podlagi?

Ty je opravil izjemen posel. Želel je, da postanem all-around igralec, da igram agresivno pri mreži ter sem siguren pri izmenjavah. Pri hitrosti žogice ni veliko razlike med peskom in betonom, je pa velika pri gibanju in pokrivanju terena. V prvih mesecih sem imel težave z gibanjem. Dokler se nisem navadil te podlage so me boleli vsi sklepi. Kljub višini sem bil premalo agresiven tudi na pesku, nisem izvajal pritiska na nasprotnika. Gibanje, agresivna igra in prihod k mreži, tu je bila največja razlika.

Kaj si se naučil iz letošnjih nastopov na največjih turnirjih, predvsem iz dvoboja z Andyem Murrayem na Wimbledonu?

Prvič sem se kvalificiral januarja na OP Avstralije in prišel sem do 2. kroga, vseeno pa sem imel cmok v grlu. Nekako sem čutil, da nisem izkoristil žreba, ki sem ga imel. Izgubil sem s srečnim poražencem kvalifikacij Martinom Kližanom. Vem, da je odličen igralec, da je bil že v TOP30, toda priložnost je bila velika, še posebej, ker bi imel v 3. krogu za tekmeca še enega srečnega poraženca kvalifikacij, kar se na Grand Slamih ravno ne zgodi vsak dan. Razočaran sem bil zaradi neizkoriščene priložnosti, ampak celotna izkušnja je bila super.

Na Wimbledonu sem videl, da imam priložnost priti v 2. krog in igrati z Andyem Murrayem. Za mene je bilo to nekaj nadrealističnega. Dve leti nazaj sem ga lahko gledal le po televiziji. Nisem si mogel predstavljati, da bom igral z njim. Vse to je bilo preveč za mene, nisem se znašel v tej situaciji. Sploh se nisem mogel osredotočiti na mojo teniško igro, a sedaj lahko rečem, da je bila dragocena izkušnja.

V letošnjem letu si prvič zaigral tudi na Mastersu.

Ja, V Cincinnatiju, igral sem kar dobro, čeprav sem izgubil v kvalifikacijah. Imel sem srečo, kot ‘lucky loser’ sem prišel v glavni del imel za nasprotnika Juliena Benneteauja. Igral sem fantastično, imel sem zaključno žogo, ki je nisem izkoristil in izgubil. Tudi kasneje v Winston-Salemu in OP ZDA sem igral zelo dobro.

Kdo je bil tvoj idol?

Pete Sampras, gledal sem ga po TV-ju. Federer mi na začetku ni bil najbolj všeč, če sem iskren zaradi čopa, ko pa sem ga gledal vse več, sem se zaljubil v njegovo igro in v njegov tenis. Od takrat sem bil in sem še vedno njegov velik fan.

Če bi moral ugibati, v koliko različnih državah po svetu si igral letos?

Če že moram, bi rekel 13.

Pravzaprav v 19, na Challengerjih, ATP-jih, Grand Slamih in pokalu Davis. Kako ti je uspelo sestaviti urnik ter se odločati o počitku in tekmovanjih?

Po univerzi sem začel sodelovati z Davidom Kassom, ki mi tudi sestavlja urnik. On ima večji del zaslug za hiter dvig mojega rankinga. Ob pravem času je izbral prave turnirjje, ne glede na to, da sem imel veliko potovanj. Šel sem iz enega konca sveta na drugega. Ni bilo lahko, vendar mi je nekako uspelo. Čeprav je včasih potovanje naporno vem, da se izplača zaradi točk. Navadil sem se na časovno razliko, to je del tenisa in tu ni ovinkov. Vse to moraš vzeti v zakup.

Še zadnje vprašanje. Kako si zadovoljen s svojim novim opremljevalcem (Babolat)? Tudi ta sprememba botruje tvojim uspehom ?

Ja moram reči, da pri Babolatu super skrbijo zame in sigurno je tudi zadovoljstvo z Babolat opremo krivo za moje uspehe. Celotna oprema je na najvišjem nivoju, v tekstilu se počutim tako lahkotno, copati Babolat Propulse mi nudijo vso odzivnost in udobje, ki ju pri svoji agresivni igri še kako potrebujem. Lopar (Babolat Pure Controle) in v njem vpete strune RPM Blast) pa igrajo kar sami namesto mene (smeh),

Blaž še veliko uspehov ti želimo-Babolat Slovenija Team

vir: ATPWorldTour (intervju Josh Meiseles) in Babbolat Slovenija

 • Kontakt

  AP Šport d.o.o.
  Sternadova 5
  1000 Ljubljana
  ostali kontakti in formalni podatki

 • Sodelovanje

 •